Over Suburbia

in de Buurt

Almere is onze thuishaven. In 2004 kwam Theatergroep Suburbia naar Almere om theater te maken en is sindsdien het stadsgezelschap van de stad. In de afgelopen jaren hebben we heel wat voorstellingen gemaakt en waren wij steeds degene die op het podium onze verhalen deelden.

Vanaf 2018 draaien we voor drie jaar de rollen om en gaan we op zoek naar de verhalen van Almere en zijn het Almeerders die de verhalen delen. Met het project Suburbia in de Buurt zoemen we elk jaar in op een ander thema en een andere generatie, om een zo volledig mogelijk beeld van de stad en haar bewoners te krijgen. We proberen uiteindelijk honderden verhalen te verzamelen en deze op allerlei manieren te delen.

We fietsen onder meer met de Reizende Woonkamer door de hele stad op zoek naar verhalen. Vele daarvan kun je terug vinden op deze site. Maar we delen deze verhalen niet alleen online, ze zijn ook inspiratiebron voor de voorstellingen die we met Almeerders maken.

Het project kan je zien als een drieluik: Almere mijn Thuis, Almere mijn Trots en Almere mijn Toekomst.

Inspiratiebron voor het eerste luik Almere mijn Thuis zijn de vele verschillende mensen die naar de stad zijn gekomen; vanwege de liefde, een droom, per ongeluk of tegen hun zin. Herkenbare verhalen over je thuis voelen in Almere en wat daar voor nodig is.

In 2019 werken we aan Almere mijn Trots en gaan we op zoek naar mensen die in Almere zijn geboren. Deze jonge Almeerders kennen helemaal geen wereld zonder Almere. Zijn zij trots op de stad? Zijn ze trots op zichzelf? Maakt de stad onderdeel uit van hun identiteit? En is er iets waar ze zich voor schamen?

Het derde luik gaan we afsluiten met terugblikken en vooruitkijken. Samen met de oudste generatie en de allerjongste generatie Almeerders bespreken we de toekomst van henzelf en de stad.