Over Suburbia

in de Buurt

Almere is onze thuishaven. In 2004 kwam Theatergroep Suburbia naar Almere om theater te maken en is sindsdien hét gezelschap van de stad. In de afgelopen jaren hebben we heel wat voorstellingen gemaakt en waren wij steeds degene die op het podium onze verhalen deelden.

Sinds 2018 draaien we de rollen om en gaan we op zoek naar de verhalen van Almere. Drie jaar lang zijn het de Almeerders die hun verhalen delen. Met het project Suburbia in de Buurt zoomen we elk jaar in op een ander thema en een andere generatie, om een zo volledig mogelijk beeld van de stad en haar bewoners te krijgen. We proberen uiteindelijk honderden verhalen te verzamelen en deze op allerlei manieren te delen.

We fietsen onder meer met de Reizende Woonkamer door de stad op zoek naar verhalen. Al deze verhalen kun je terug vinden op de site. Maar we delen ze niet alleen online, ze zijn ook inspiratiebron voor de voorstellingen die we met Almeerders maken.

Het project kan je zien als een drieluik: Almere mijn Thuis, Almere mijn Trots en Almere mijn Toekomst.

Inspiratiebron voor het eerste luik Almere mijn Thuis zijn de vele verschillende mensen die naar de stad zijn gekomen; vanwege de liefde, een droom, per ongeluk of tegen hun zin. Herkenbare verhalen over je thuis voelen in Almere en wat daar voor nodig is.

In 2019 maakten we de voorstelling Almere mijn Trots. Alle spelers van deze voorstelling zijn in Almere geboren. Zij kennen geen wereld zonder Almere. Zijn zij trots op hún stad? En zijn ze trots op zichzelf? Maakt de stad onderdeel uit van hun identiteit? En is er iets waar ze zich voor schamen? Al deze vragen kwamen voorbij in de voorstelling die tussen juni en september 2019 te zien was.

In 2020 sluiten we het drieluik af. Dit doen we door terug te blikken en vooruit te kijken samen met de oudste generatie en de allerjongste generatie Almeerders. In Almere mijn Toekomst bespreken we de toekomst van henzelf en de stad.